Субота, 04.05.2024, 05:01

Спорт - моє життя

 
"Человек, занимающийся спортом, редко может заставить любить себя, но заставить уважать себя может всегда".(Джефф Монсон)

Меню сайту

Категорії разділу
Мои статьи [0]
Як ми харчуємось? [5]
Спортивні цікавинки [5]
Календар спортивних дат [3]
Моє здоров'я [6]
Все про футбол [4]
Олімпійський рух [1]
Відмічаємо свята [1]
Інструкції з охорони праці [7]

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 22

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
 
 
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Главная » Статьи » Як ми харчуємось?

Правильне харчування школяра. Ч.1
Здоров'я кожної людини багато в чому залежить від якості тих продуктів живлення, які він споживає. На жаль у наш час не завжди можна бути упевненим в екологічній чистоті продуктів, що потрапляють до нас на стіл.
Тому рекомендується включати в свій раціон більше тих овочів і фруктів, які були вирощені на своєму городі та у власному саду (якщо, звичайно город і сад розташовуються далеко від промислових підприємств, що забруднюють своїми викидами навколишнє середовище), ці продукти не містять канцерогенних речовин. Куплені овочі та фрукти перед вживанням рекомендується з особливою ретельністю мити - можна навіть з щіткою; річ у тому, що виробники овочевої та фруктової продукції часто для кращого збереження плодів обробляють їх тими або іншими хімічними засобами...
Крім того слід частіше урізноманітнювати меню блюдами з морепродуктів - риба, водорості, молюски і т.д.; продукти, походження яких - море, океан, - відвіку вважаються свідомо екологічно чистими.
Звести до мінімуму смажені блюда в раціоні школяра
Не рекомендується дуже часто включати в меню дитини смажені блюда. Все смажене важче піддається перетравленню; з одного боку, смажена їжа повільніше перетравлюється, тобто, травнева система довше навантажена, і в органів травної системи залишається менше часу для відпочинку; з іншого боку, для обробки смаженої їжі потрібна більша кількість травних соків, а значить, організм потребує додаткового постачання речовин, що входять до складу цих соків; є і ще важлива обставина: виділення додаткової кількості травних соків і триваліший процес перетравлення вимагають додаткових енергетичних витрат - організм змушений витрачати на перетравлення їжі енергію, яку він міг би направити на будь-які інші потреби. Потрібно враховувати також, що в смаженій їжі міститься набагато більше канцерогенних (ведучих до раку) речовин, чим у вареній їжі. Особливо багато канцерогенів в їжі, що підгоріла.
Зі всіх можливих способів приготування їжі рекомендується віддавати перевагу: вариву, тушкуванню, запіканню в духовці, швидкому обсмажуванню.
Не рекомендується пити школяру міцної кави і чаю
У зернах кави міститься алкалоїд кофеїн. Цей же алкалоїд міститься і в байховому чаї (як у чорному, так і в зеленому), але називається традиційно теїном. Речовина володіє характерною дією на організм - збуджує центральну нервову систему. Якщо кофеїну (теїну) потрапляє в організм дуже багато збільшується збудливість спинного мозку, збуджуються судинно-рухливі та дихальні центри. У дитини, що випила чашку міцної кави або міцного чаю, можуть мати місце безсоння, підвищена збудливість, серцебиття, головний біль... Відмітимо також, що кофеїн володіє досить вираженою сечогінною дією, тому навіть неміцні каву і чай не рекомендується пити перед сном.
Кофеїн - дуже велике навантаження для слабкого дитячого організму, тому дітям не слід дуже захоплюватися напоями, що містять кофеїн (не лише кавою і чаєм але й колой). Їх з успіхом можна замінювати в раціоні ячмінною кавою, квітковим чаєм, напоєм з плодів шипшини або глоду, соками та ін..

Не готувати гострих блюд школяру
В меню дитини молодшого та середнього шкільного віку не повинно бути гострих блюд. Слизиста оболонка, що вистилає шлунково-кишковий тракт, у дитини ніжніше і вразливіший, ніж у дорослого, і гостра їжа, дратуючи цю слизову оболонку, легко може викликати гостру реакцію. Часте вживання гострої їжі (що містить гіркий перець, оцет, гірчицю і так далі) може стати причиною таких поширених захворювань, як езофагит, гастрити, коліт і тому подібне.

Не зловживати прянощами
Прянощі, або спеції, наповнюють блюда своєрідним ароматом, покращують смак. Майже всі прянощі підсилюють виділення травних соків, стимулюють перистальтичну діяльність органів системи травлення (при цьому задіюються умовно- або безумовнорефлекторний механізми), в результаті їжа краще і швидше перетравлюється, краще засвоюється; таким чином, прянощі роблячи процес травлення інтенсивнішим, допомагають організму впоратися з важко перетравлюваною їжею - наприклад, м'ясною, жирною. Але це одна сторона медалі... Є й інша сторона - прянощі підвищують апетит, і людина, зловживаючий прянощами, з'їдає їжі більше, ніж їй необхідно. В результаті - з'являєтся надлишкова вага, спосіб життя стає менш активним, що створює умови для подальшого наростання зайвої ваги, врешті-решт починає страждати самопочуття.
Ми тут не закликаємо відмовитися від прянощів взагалі, ми лише рекомендуємо використовувати їх помірно - особливо при приготуванні блюд для дітей; важливо знати, що у дитини смакові рецептори відрізняються більшою чутливістю, ніж в дорослого; надмірне використання прянощів дуже швидко призводить до притуплювання смаку.

Ретельно пережовувати їжу
Необхідно якомога раніше виховати в дитяті цей навик - ретельно пережовувати їжу.
По-перше, чим сильніше їжа подрібнена, тим менше навантаження лягає на шлунково-кишковий тракт і тим повніше їжа перетравлюється. Що відбувається, якщо людина проковтує погано розжовану їжу?
Крупні грудочки їжі погано просочуються травними соками а, отже, не цілком перетравлюються; на шлунок покладається невластива йому функція - подрібнювати їжу, і він, природно, з цією функцією не справляється, хоча і "старається" - перистальтика його активніша; просуваючись по шлунково-кишковому тракту повільніше, залишки неперетравленої їжі загнивають, а продукти гниття отруюють організм; печінка вимушена нейтралізувати ці токсичні речовини - значить, змушена працювати з більшим навантаженням; у результаті органи травної системи швидко зношуються, страждає самопочуття людини, розвиваются хвороби.
По-друге - чим довше їжа пережовується, тим більше вона просочується слиною; отже, ретельно пережована їжа знаходить отримує більш рідку консистенцію, і процес перетравлення суттєво полегшується.
По-третє... ми знаємо, що процес травлення починається вже в ротовій порожнині: під дією ферментів слини - амілази і мальтази - відбувається розщеплювання вуглеводів; чим довше їжа знаходиться в ротовій порожнині, чим краще просочується слиною тим повніше і швидше перетравлюються вуглеводи (у шлунку в кислій середі перетравлення вуглеводів припиняється, але воно поновлюється в тонкому кишечнику під дією ферментів соку підшлункової залози -амілази, мальтази, лактази - і ферментів кишкового соку).

Категория: Як ми харчуємось? | Добавил: Elena (27.05.2012)
Просмотров: 420 | Теги: здоров'я, школяр, їжа, правильне харчування | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Движение - это жизнь:)))


А чи знаєте Ви, що ...


Спортивна галерея

 
Спортивний календар
    Спортивные праздники


Друзі сайту

Солонянська Лабораторія Нових Інформаційних Технологій

Шевченкове
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz