П`ятниця, 03.05.2024, 17:15

Спорт - моє життя

 
"Человек, занимающийся спортом, редко может заставить любить себя, но заставить уважать себя может всегда".(Джефф Монсон)

Меню сайту

Категорії разділу
Мои статьи [0]
Як ми харчуємось? [5]
Спортивні цікавинки [5]
Календар спортивних дат [3]
Моє здоров'я [6]
Все про футбол [4]
Олімпійський рух [1]
Відмічаємо свята [1]
Інструкції з охорони праці [7]

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 22

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
 
 
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Главная » Статьи » Як ми харчуємось?

Правильне харчування школяра. Ч.2

Частіше вживати зелень
Свіжа зелень петрушки і кропу не лише джерело деяких важливих вітамінів і мінеральних речовин (вітамінів А, С, фолієвої кислоти, заліза, калія, кальцію), але і відмінний засіб для очищення організму. Особливо рекомендується свіжа зелень для вживання дітям під час хвороби, а також дітям, які з тих або інших причинах вимушеним вести малорухливий спосіб життя.
Зелень можна покласти в гаряче блюдо після приготування його, проте краще, - коли зелень просто розкладена пучками на столі. Зелень, що піддалася термічній обробці, має вельми незначну вітамінну цінність. Проте вітаміни протягом тривалого часу зберігаються в сушеній зелені.

Джерело вітаміну А і лецитину в меню школяра
Багато мам, що стежать за своєю фігурою і що знають про неприємні наслідки надлишкового надходження холестерину в організм, практично повністю відмовляються від споживання холестериновмісних продуктів - у тому числі і від яєчного жовтка. І роблять це марно: хоча жовток і є одним з джерел жироподібної речовини холестерину, в жовтку, проте, ще знаходиться дуже цінний вітамін А і речовина лецитин; останній сприяє розщеплюванню жирів, (крім яєчного жовтка, лецитин міститься ще в сметані і вершках). Зважаючи на вищесказане, ми можемо рекомендувати цим мамам з'їдати куряче яйце хоча б три рази на тиждень...
А в раціон дитини куряче яйце повинне включатися щоденно. Про необхідність надходження з їжею в достатній кількості вітаміну А ми вже не раз говорили. Скажемо декілька слів і про холестерин... Не весь холестерин шкідливий. По-перше, це речовина як пластичний матеріал входить до складу багатьох клітинних структур; по-друге, холестерин використовується в організмі як ізоляційний матеріал для нервової тканини; по-третє, без участі холестерину було б неможливе вироблення деяких гормонів - головним чином, статевих гормонів; по-четверте, холестерин необхідний і для синтезу жовчних кислот, які грають важливу роль в процесі травлення; по-п'яте, холестерин потребен при виробленні вітаміну D (а без вітаміну D неможливий нормальний розвиток кісткової тканини)...
Якщо дитина страждає ожирінням, краще позбавлятися від надмірної ваги, міняючи спосіб життя, збільшуючи фізичну навантаження, а не позбавляючи дитини джерела цінних харчових речовин.

Включати в раціон школяра сирі овочі і фрукти
Оскільки вітамін С (аскорбінова кислота) - з'єднання, що не відрізняється великою стійкістю і досить швидко розрушається при дії високої температури, продукти харчування, що піддалися термічній обробці містять цього вітаміну мало, а інколи і не містять зовсім. В декілька меншій ступені від дії високої температури руйнуються й інші вітаміни. Залежність проста: чим довше вариться (смажиться) яке-небудь блюдо - суп, наприклад, - тим менше в ньому вітамінів; важливо враховувати ще і те, що з кожним подальшим підігріванням вітамінна цінність блюда знижується; тим часом в багатьох сім'ях буває - блюдо, приготоване про запас, підігрівають по декілька разів.
Під дією високої температури при приготуванні їжі руйнуються і такі речовини, що містяться в продуктах, як ферменти каротіноїди, біофлавоноїди.
Щоб з їжею в організм потрапляла достатня кількість вітаміну С та інших вітамінів і корисних речовин, рекомендується частіше включати в меню блюда з сирих овочів і фруктів - в тертому вигляді, у вигляді салатів, соків і так далі.
При термічній обробці руйнується і частина клітковини, яка міститься в овочах і фруктах. Клітковина не володіє поживною цінністю, проте вона вельми благотворно впливає на травний процес. Збільшення в раціоні кількості сирих овочів і фруктів ефективно сприятиме травленню, а також сприятиме збереженню травної системи в здоровому і хорошому функціональному перебуванні на багато років.

Фітонциди в раціоні школяра
Ефективно знищують інфекцію - як бактеріальну, так і вірусну - фітонциди. Продукти, що містять ці речовини можуть широко використовуватися як профілактичний і лікувальний засіб. Найбільш відомі джерела фітонцидів - цибуля, часник, хрін. У значно менших кількостях ці речовини наявні у винограді, цитрусових, яблуках, в таких ягодах, як брусниця, калина, полуниця, клюквв, кизил, обліпиха; виявлені фітонциди і в овочах - в моркві, овочевому перці, пастернаку, помідорах, ріпці і в багатьох інших рослинних продуктах.

Вітаміни і мінеральні речовини в раціоні школяра
Щодня і в достатніх кількостях організм дитини шкільного віку повинен отримувати вітаміни і мінеральниє речовини. Недолік будь-якого з вітамінів або мінералів може призвести до серйозних порушень здоров'я. Гипо- і авітамінози, а також недолік мінеральних речовин зазвичай мають місце при одноманітному харчуванні. Тому, щоб не піддавати дитини ризику, батьки повинні поклопотати про різноманітність продуктів харчування і блюд на столі. Діє простий принцип: чим різноманітніше харчування, тим менше вірогідність того, що якогось з речовин в організмі не діставатиме. У раціоні постійно повинні бути прісутніь м'ясо, птиця, риба і морепродукти, молоко та молочні продукти, крупи, бобові, овочі, фрукти, горіхи, насіння і т.д.
Важливими джерелами для організму вітамінів і мінеральних речовин, а також клітковини, є фрукти і овочі. Вони повинні включатися в раціон дитяти круглий рік. Проте, важливоо пам'ятати: у міру зберігання овочів і фруктів вміст вітамінів в них зменшується; тому навесні навіть при значному вживанні овочів і фруктів, в організм може розвинутися гиповітаміноз. Щоб не допустити розвитку гипо- і авітамінозів, лікар може призначити дитині будь-який вітамінний препарат - в індівідуальному дозуванні.
Деякі вітаміни, а саме - А, С, Е, В6 - відрізняються анти-оксидантними властивостями, тобто вони найактивнішим чином беруть участь в нейтралізації так званих оксидантів, або вільних радикалів (вільні радикали - це молекули, що дестабілізуються, що виникають в організмі в результаті процесу окислення: вільні радикали заставляють клітки організму мутувати і є причиною розвитку різних онкологічних хвороб). Крім того, антиоксиданти здатні пригнічувати бактерії і віруси, і тому продукти, вказані вітаміни, що містять у великій кількості, рекомендується частіше приймати як профілактичні та лікувальні засоби проти інфекційних захворювань. Джерелами вітаміну А для організму є риб'ячий жир, печінка, яйця, масло коров'яче, сир; у формі бета-каротину (провітаміну А) цей вітамін міститься в багатьох рослинних продуктах - в моркві, шпинаті, зеленій цибулі, помідорах, червоному перці, щавлі, абрикосах, яблуках та в інших яскравих плодах. Вітамін С - це той вітамін, якого організм вимагає в найбільшій кількості. Вітамін С міститься практично в усіх продуктах рослинного походження, але більш за все його в плодах шипшини, в чорній смородині, червоному перці, щавлі, шпинаті, зеленій цибулі, цитрусових, капусті, зеленому горошку. Найбільш відомими джерелами вітаміну Е для організму людини є різні рослинні масла: кукурудзяне, соняшникове, обліпихове, соєве і т.п.; крім того вітамін Е у великій кількості міститься в молоці, яйцях, пророщеній пшениці, горіхах, насінні.
Слід пам'ятати, що потреба у вітамінах значно підвищується, якщо організм дитини випробовує додаткове фізичне навантаження. Тому, якщо дитина займається будь-яким видом спорту, організм її повинен отримувати більше вітамінів - з продуктами харчування або у вигляді вітамінного препарату, рекомендованого лікарем.
У раціоні дитяти мають бути постійно присутніми продукти, що містять мінеральні речовини, - макро- і мікроелементи. Макроелементи потрібні організму в досить великих кількостіх; кальцій і фосфор входять до складу кісткової тканини: калій і натрій беруть найбезпосереднішу участь в створенні внутрішньої середи організму; залізо, що займає проміжне положення між макро- і мікроелементами є однією з складених частин гемоглобіну - білка, що міститься в еритроцитах і який приймає участь в перенесенні кисню і вуглекислого газу по організму. Багато важливих функцій покладається на мікроелементи. Одні мікроелементи тим або іншим чином впливають на процеси метаболізму, інші регулюють функціонування органів і систем, треті - зміцнюють тканини і т.д.; марганець, мідь, селен, цинк входять до складу ферментів, які впливають на обмін вітамінів, що відрізняються антіоксидантною дією (зокрема, аскорбінової кислоти); крім того, названі мінерали нейтралізують вільні радикали...
Якщо в сім'ї в шані вегетаріанство, важливоо стежити за тим, щоб організм дитини не потребував вітаміну В12; річ у тому, що цей вітамін присутній лише в продуктах тваринного походження, і при повній відмові від останніх (веганськая дієта - строге вегетаріанство) можуть розвинутися мегалобластична анемія, а також порушення з боку нервової системи. Споживання виключно продуктів рослинного походження може стати причиною дефіциту вітаміну D в організмі, крім того, - недостатності солей кальцію і заліза... Щоб не нашкодити здоров'ю дитини, батьки, перш ніж поповнити ряди прихильників вегетаріанства, повинні обговорити питання харчування зі своїм доктором або проконсультуватися з досвіченим дієтологом.

Чи слід запивати їжу?
Це дуже поширене явище, коли людина, вживаючи їжу, робить час від часу ковток-другий мінеральної води. І вважає це за правильне - особливо коли їжа достатньо суха.
Навряд чи хтось скаже, що, ївши бутерброд, шкідливо запивати його чаєм. Але пити воду або які-небудь напої відразу після великої кількості їди не рекомендується. І ось чому... Їжа, що потрапила в шлунок, повинна в ньому перетравлюватися деякий час (фрукти-овочі - менше; м'ясне - більше). А напої взагалі не затримуються в шлунку (якщо шлунок порожній напої відразу проскакують в дванадцятипалу кишку). Але коли шлунок заповнений щільною харчовою масою, а зверху ще поступає порція рідини, - це шкідливо для шлунку. Рідина не стільки перемішується з їжею, скільки давить на неї і проштовхує. В результаті: не цілком переварена шлунковим соком маса поступає в двенадцятипалу кишку, де включаються вже зовсім інші травні процеси.
Крім того, рідина, що потрапила (зверху), все ж таки частково перемішується з харчовою масою і розбавляє шлунковий сік - робить його менш активним, що теж порушує нормальний перебіг травного процесу.

Категория: Як ми харчуємось? | Добавил: Elena (27.05.2012)
Просмотров: 453 | Теги: здоров'я, школяр, їжа, правильне харчування | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Движение - это жизнь:)))


А чи знаєте Ви, що ...


Спортивна галерея

 
Спортивний календар
    Спортивные праздники


Друзі сайту

Солонянська Лабораторія Нових Інформаційних Технологій

Шевченкове
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz